Chiar dacă dobânzile la economii ar putea stagna în următorul an, băncile vor promova tot mai intens produsele de economisire pe fondul lipsei de lichidităţi de pe pieţele externe. Bonificaţiile care au ajuns la un maximum de 15-16% pentru depozitele în lei şi de 7,5% pentru cele în euro vor aduce câştiguri consistente românilor. Bancherii admit, la unison, că 2009 va fi anul depozitelor. După ce în ultima jumătate a acestui an, băncile au început să se orienteze tot mai mult pe atragerea de resurse de pe piaţa internă, în 2009, lupta se anunţă şi mai strânsă.
Promovarea produselor de economisire va fi tot mai intensă, în timp ce partea de creditare va intra în-tr-un con de umbră. „Băncile încep să acţioneze deja în promovarea produselor de economisire, chiar de o manieră mai agresivă decât în promovarea produselor de creditare”, apreciază Sorin Mititelu, directorul executiv al Direcţiei de Dezvoltare Afaceri şi Produse Retail din cadrul BCR.
Şi totuşi, care este motivul pentru care băncile se întrec în majorări de dobânzi la produsele de economisire? Finanţările de pe pieţele externe, obţinute în special de la băncile-mamă, devin tot mai greu de accesat şi, astfel, instituţiile bancare de pe piaţa românească nu mai dispun de resurse pentru acordarea de împrumuturi.
În această situaţie, băncile se văd nevoite să atragă resurse de la populaţia şi firmele din România. „O parte din creditele luate de români persoane fizice şi juridice au fost finanţate din străinătate, din surse internaţionale.
Acum, aceste surse nu mai sunt disponibile, deci creşterea împrumuturilor poate fi finanţată doar prin depozitele interne”, spune Laszlo Diosi, preşedintele OTP Bank România.
Trebuie menţionat faptul că o parte dintre instituţiile de credit de pe piaţa românească au acordat, până nu demult, împrumuturi în moned