Şeful comisiei care decidea ce intră şi ce nu intră în programul de revelion a decretat că nea Mărin este interpretat rudimentar şi are ironii gratuite la adresa ţăranului.
Anii ’69. Vizionările programului de revelion. Producătorii de umor primeau castane de la C.C., vorba lui Dan Mihăescu, pe principiul că: “Mai dă-i dracu’ pe ăştia cu glumele lor, că bagă şopârle şi ener-vează conducerea de partid şi de stat”. Pe holul televiziunii, Amza Pellea. Când l-a zărit Dan Mihăescu s-a dus ţurcă la el ca să-l trateze cu puţin umor. Amza s-a pus pe povestit “Gura lumii”, la vremea aceea snoavă deja celebră, pe care o luase din Băileşti. La sfârşitul pauzei de râs, Mihăescu a mers direct la Tudor Vornicu şi i-a spus că “Gura lumii” s-ar integra perfect în programul de revelion.
“Tudor a decis s-o filmeze pe barba lui, procurându-mi spaţiile necesare – povesteşte Dan Mihăescu. L-am înşfăcat de o aripă pe Dan Popovici, regizor de montaj aflat prin preajmă, şi am înregistrat momentul pe magnetoscop. A ieşit «capsă», cum zicem noi despre materialele remarcabile. Numai că, la vizionare, şeful comisiei a strâmbat din nas. I s-a părut vulgar, cu haz căznit, interpretat rudimentar şi cu ironii gratuite la adresa ţăranului român, harnic constructor al socialismului. Momentul a fost respins, cu recomandarea să nu recidivăm. Mai târziu aveam să aflu că, printre argumentele respingerii, au figurat oltenii şi cuvântul «ministru», deşi i s-a explicat tovului că Gheorghe a ouat în regimul burghezo-moşieresc”.
MARI COMICI AI MICULUI ECRAN. Ce debut ratat! Ce lucru absurd! Anatole France spunea că lucrurile absurde sunt singurele agreabile, singurele frumoase, singurele care dau har vieţii şi ne împiedică să murim de plictiseală. Fără cenzură, ce plictiseală ar fi fost! “Ulterior, monoloagele lui nea Mărin au avut un succes extraordinar, până cân