Banalele ceaiuri de muşeţel, tei şi gălbenele sunt printre cele mai bune calmante ale durerilor în gât. Ceaiul de tei este şi antiviral, fiind recomandat atunci când durerea în gât este cauzată de gripă sau răceală. Neplăcutele dureri în gât se pot ameliora rapid şi eficient cu tratamente naturiste blânde, care nu trebuie să ne lipsească din casă în acest sezon. Durerile în gât sunt provocate de inflamaţia amigdalelor, faringelui, iar uneori şi a laringelui, situaţie în care apare şi răguşeala.
Siropuri pentru copii
- Pătlagina este un alt remediu naturist care tratează eficient problemele aparatului respirator. Ea se poate prepara sub formă de infuzie, cu o linguriţă de plantă la o cană cu apă, dar, pentru că nu are un gust tocmai plăcut, copiilor le este recomandat îndeosebi siropul. Pătlagina are efect antiiritant şi tratează cu succes atât durerile în gât, cât şi tusea, spune specialistul nostru.
- Cătina e un bun tratament al infecţiilor respiratorii însoţite de dureri în gât. Cătina se administrează sub formă de ceai. Dintre produsele apicole, cel mai bun tratament al durerilor în gât este propolisul. Tinctura de propolis se administrează fie cu miere, fie pe pâine, câte o picătură pe kilogram corp.
Uleiuri volatile
Uleiurile de eucalipt sau de lămâie pot fi procurate din magazinele cu profil naturist şi se administrează câte 3-4 picături de trei ori pe zi, în amestec cu o linguriţă de miere. Prudenţă la copii! Gustul uleiurilor volatile poate să nu fie pe placul lor, de aceea sunt preferate celelalte remedii naturiste.
Gargara
Se ia un amestec din parti egale de plante: muşeţel, salvie, gălbenele, pătlagină, tei şi se prepară o infuzie cu o lingură de plante la o cană cu apă. O soluţie la îndemână este gargara cu apă călduţă şi sare. Pentru calmarea durerilor în gât putem folosi şi comprese. Bitterul suedez este un bun