Austeritate pare a fi cuvantul de ordine pentru anul care vine, in timp ce 2008 pare ca a stat pe loc, fragil si avariat de criza economica.
Anul care se incheie in trei zile parea ca nu ne pregateste nicio surpriza acum cateva luni, dar sfarsitul de an ne-a adus vesti tot mai proaste in privinta economiei.
Din robinetul vestilor proaste se anuntau pe zi ce trece o criza financiara tot mai acuta, apoi una imobiliara, afaceri care dau faliment, banci salvate cu greu, recesiune oficiala in cateva state, disponibilizari si salarii inghetate.
Piata imobiliara a fost prima care a cedat in Romania, in luna octombrie numarul tranzactiilor fiind foarte scazut. Au urmat apoi bancile, care au ramas, rand pe rand, fara lichiditati.
Companiile din Romania au anuntat concedieri masive, reduceri ale productiei si sistarea investitiilor in 2008, dar mai ales pentru inceputul lui 2009, din cauza scaderii comenzilor pe fondul accentuarii efectelor crizei economice si financiare mondiale.
Industria auto din Romania reprezinta aproape 10% din produsul intern brut (PIB) al tarii, cu o cifra de afaceri de circa 11,5 miliarde euro. Acesta pare sa fie unul dintre cele mai afectate sectoare de criza economica globala, in conditiile in care marile companii pentru care Romania produce piese si automobile isi restrang activitatea.
Au fost anuntate numeroase concedieri, renuntari la contractele de munca temporare, trimiteri in somaj tehnic, numarul persoanelor afectate urmand sa se situeze intre 100.000 si 400.000, potrivit analistilor.
Leul a coborat in 2008 la nivelul minim al ultimilor patru ani, la cursul de referinta al BNR, de 3,9964 lei/euro, pe o piata lipsita de tranzactii spectaculoase si in ton cu evolutia altor monede emergente din regiune.
Asadar, din punct de vedere economic, 2008 a adu