Alcoolul și sucurile acidulate vă pot agrava afecțiunile digestive sau pe cele psihice. Dacă sunt alese cu grijă, băuturile, fie alcoolice, fie răcoritoare, pot fi chiar benefice. Cafeaua stimulează digestia, iar vinul poate regla tensiunea. De Sărbători, consumul de băuturi alcoolice creşte. „Pe lângă dureri de cap şi greaţă, excesul de alcool poate duce la apariţia dereglărilor metabolice, a afecţiunilor gastrointestinale, hepatice şi la agravarea tulburărilor nervoase”, spune nutriţionistul Livia Nena, de la clinica Bio Nutriliv.
În această perioadă, există tendinţa de a consuma mai multe băuturi acidulate, bogate în calorii, ceea ce duce la creşterea în greutate, la apariţia cariilor şi la agravarea unor afecţiuni gastrointestinale.
„Persoanele care suferă de hiperaciditate gastrică sau reflux esofagian trebuie să evite băuturile acidulate”, mai precizează specialistul.
Sucul de fructe, între mese
Sucul de fructe natural, fără adaos de zahăr, este o sursă de vitamine şi minerale. Ghidul American de Nutriţie recomandă consumul a cinci porţii de fructe şi legume pe zi, sucul natural de fructe având rol în completarea acestui necesar.
„Cantitatea de suc de fructe indicată variază în funcţie de vârstă, sex şi nivelul de activitate fizică. Sucurile naturale de fructe se beau între mese, pentru a nu interacţiona cu alimentele”, mai spune nutriţionistul Livia Nena.
Cafeaua stimulează digestia
Cafeina este recunoscută pentru efectul ei stimulent. Numeroase studii au demonstrat că două căni de cafea pe zi pot avea efecte pozitive asupra sănătăţii.
„Este recomandată o ceaşcă între felurile de mâncare, deoarece stimulează activitatea pancreasului şi digestia”, mai spune Livia Nena. Consumată în exces, cafeaua poate duce însă la creşterea tensiunii arteriale ş