Noul ministru al Sanatatii, Ion Bazac, i-a demis in viteza de Ferrari pe managerii spitalelor judetene de urgenta din Giurgiu si Slobozia, dupa controlul inopinat pe care l-a facut vineri, la brat cu subsecretarul de stat Raed Arafat.
Neregulile descoperite au fost intr-adevar grave: medicamentatie de urgenta si aparatura de investigatie tinute sub cheie, inaccesibile, linii de garda subdimensionate, nerespectarea standardelor in timpul manevrelor medicale.
Dar ministrul Bazac nu trebuia sa se duca in Giurgiu si Slobozia pentru a descoperi aceste probleme. N-avea decat sa faca un pas pana la Institutul Oncologic din Capitala pentru a descoperi un loc unde medicii lupta nu numai cu o boala ingrozitoare, ci si cu o organizare mizerabila.
Ar fi vazut ca acolo medicamente esentiale in urgente sunt incuiate intr-un dulap care are o singura cheie, aflata la o asistenta, alta in fiecare zi insa. Asa ca, intr-o situatie de urgenta, medicul este nevoit sa descopere intai care dintre asistente are cheia in ziua respectiva, sa caute apoi asistenta cu pricina, care la randul ei sa caute cheia. Cam cat timp credeti ca dureaza asta?
Si exemple similare pot fi gasite cam in fiecare spital din Bucuresti si Romania. In aceste conditii, controlul ca si demiterile decise de ministrul Ion Bazac nu numai ca sunt salutare, ci ar trebui sa fie semnalul unei reforme de care sistemul sanitar are o nevoie acuta. Sa fie oare chiar asa?
Cooptarea in echipa de control inopinat a subsecretarului de stat Raed Arafat, un profesionist adevarat al medicinei de urgenta, n-a fost intamplatoare. Dimpotriva! Raed Arafat a facut, de fapt, controlul, insotit de un ministru care, in mod evident, nu intelegea mare lucru.
Daca Ion Bazac ar fi fost singur in control, probabil ca n-ar fi descoperit nimic pentru ca nu stia ce sa caute si la