Personalităţi marcante, oameni de cultură, politicieni sau oameni de ştiinţă, au părăsit această lumea de-a lungul anului 2008. Vestea dispariţiei lor a căzut ca un trăsnet asupra românilor, care au arătat că nu uită să-şi preţuiască şi să-şi cinstească valorile.
Ovidiu Iuliu Moldovan, George Pruteanu, Sabin Bălaşa, Monica Lovinescu, Colea Răutu, Iosif Constantin Drăgan, Ştefan Iordache, Horia Mazilu, Emil Palade, Ticu Dumitrescu, Anca Parghel, Paul Niculescu Mizil sunt doar câteva nume care vor rămâne în memoria românilor.
Într-o luptă de câţiva ani cu ciroza, Ovidiu luliu Moldovan (1 ianuarie 1942- 12 martie 2008) a părăsit această lume la vârsta de 66 de ani.
Artistul suferea de mult timp de cumplita boală şi, după Revoluţie, luptându- se cu boala, se izolase, „devenise straniu, taciturn şi se însigurase“, după cum îşi aminteşte George Mihăiţă, directorul Teatrului de Comedie. Unii colegi spun că în ultima vreme avea probleme şi cu memoria, lucru fatal pentru sensibilitatea unui actor.
Ani de-a rândul a dus, alături de Valeria Seciu, poezia lui Eminescu în toate colţurile ţării. Ultimul său spectacol a fost „Celălalt Cioran“, un montaj după „Caietele“ lui Emil Cioran, care a avut premiera în 2002 şi s-a jucat până anul trecut pe scena Naţionalului.
George Pruteanu (15 decembrie 1947-. 27 martie 2008), profesor universitar, lingvist, politician şi critic literar, s-a stins din viaţă la vârsta de 61 de ani, în urma unui infarct miocardic. Nu a renunţat niciodată la fumat, pentru care făcuse o adevărată pasiune.
Om de litere remarcabil, George Pruteanu a publicat articole în ”Convorbiri literare”, ”Cronica”, ”România literară”, ”Contemporanul”, iar, după 1989, a colaborat cu publicaţii ca Expres, Evenimentul zilei şi Dilema.
În memoria publicului larg a rămas în primul rând prin emisi