Lipsa tranzacţiilor face ca preţul metrului pătrat de teren să nu mai poată fi determinat exact. Conform datelor agenţiilor imobiliare din ţară, costul terenului a stagnat în ultima lună. Valorile nu sunt însă relevante, în condiţiile în care volumul de vânzări se apropie de zero. În perioadele de iarnă ale anilor trecuţi, tranzacţiile cu terenuri erau ceva obişnuit. Mulţi clienţi ai agenţiilor imobiliare, persoane fizice sau juridice, îşi investeau economiile adunate peste an în terenuri. Criza imobiliară a schimbat lucrurile din temelii.
„Totul este îngheţat, nu se mai mişcă nimic pe piaţa terenurilor. Tendinţa este în mod sigur cauzată de criză, în anii trecuţi se făceau tranzacţii până în ziua de Crăciun.
Luna decembrie era momentul în care clienţii noştri îşi colectau câştigurile din diversele afaceri pe care le aveau şi investeau în terenuri. ”, explică Monica Platon, directoare a agenţiei imobiliare arădene Euromon .
30 de euro pe metru pătrat lângă Arad
În interiorul oraşului rareori mai sunt de găsit parcele potrivite construcţiei, în afara câtorva terenuri cu construcţii demolabile, de 200 – 300 de metri pătraţi. În exterior însă lucrurile se schimbă.
Principalele zone de interes din afara oraşului sunt spre comunele Livada-Sânleani şi Vladimirescu. Compania Imotrust a achiziţionat în martie un lot de teren în dreapta şoselei dintre Arad şi Vladimirescu, l-a parcelat, a realizat infrastuctura, inclusiv asfaltarea căilor de acces şi l-a scos la vânzare în loturi cuprinse între 450 şi 1.400 de metri pătraţi.
Astăzi, un metru pătrat de teren cu utilităţi şi străzi asfaltate costă în această zonă 45 de euro. Peste drum, Primăria localităţii a realizat un proiect asemănător.
„Aici loturile sunt cuprinse între 500 şi 1.000 de metri pătraţi, infrastuctura există,