Consiliul Local al municipiului Hunedoara a decis, azi, să transforme din „societate pe acţiuni” în „SRL” societatea ECOSID, la care este acţionar majoritar.
Ecosid a fost înfiinţată în 2003 ca modalitate de transfer a unei suprafeţe de 130 de hectare, ocupate de obiective industriale, de la fostul combinat siderurgic către Primărie, în contul unor datorii istorice la bugetul local.
Municipalitatea are în plan ecologizarea suprafeţei, situată foarte aproape de oraş şi repunerea ei în circuitul economic.
„A fost nevoie de transformarea Ecosid din „S.A.” în „SRL” pentru că astfel este mai uşor să îndeplinim cerinţele impuse pentru acordarea de finanţări europene. În plus, astfel putem cere o finanţare nerambursabilă de până la 98 la sută din valoarea totală a proiectului, faţă de un maxim de 60 la sută cât am fi putut solicita până acum. Ministerul Dezvoltării ne-a atenţionat că pentru a fi eligibil proiectul de ecologizare a zonei, Primăria trebuie să fie proprietarul direct al terenurilor”, declară Robert Dan, viceprimarul Hunedoarei.
Primăria Hunedoarei a încercat de mai multe ori să obţină bani europeni pentru ecologizarea suprafeţei de 130 de hectare, ocupată acum de ruinele vechiului combinat siderurgic, dar de fiecare dată proiectul său a fost pus „primul sub linie”.
Acum edilii oraşului solicită aproximativ 25 de milioane de euro pentru a face ca suprafaţa să se preteze apoi la amenajarea unui parc turistic (situat în apropierea Castelului Corvinilor), la ridicarea unei zone rezidenţiale şi la amenajarea unui nou perimetru industrial.