Dezvoltatorii se vor arăta precauţi în alocarea de finanţe pentru proiecte cu termen de livrare anul viitor. Piaţa autohtonă a spaţiilor logistice şi industriale nu a crescut spectaculos faţă de anul precedent, dar nici nu s-a lăsat afectată de criza globală. Volumul tranzacţiilor încheiate pe segmentul industrial din România a depăşit 220.000 de metri pătraţi în 2008 şi s-a situat la un nivel similar celui de anul trecut, potrivit unei analize a companiei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox.
Din totalul spaţiilor tranzacţionate, aproximativ 45.000 de metri pătraţi au fost închiriaţi în afara Bucureştiului. Principalele oraşe din provincie unde sectorul industrial a intrat pe o pantă ascendentă în ultima perioadă sunt Timişoara, Arad, Ploieşti şi Piteşti.
“2008 a însemnat pentru piaţa de spaţii logistice din România un an cu o cerere constantă şi cu un ritm dinamic de dezvoltare, similar celui din anul precedent”, a declarat Rodica Târcavu, director Departament Industrial DTZ Echinox.
Până în prezent au fost livraţi aproximativ 330.000 de metri pătraţi de spaţii industriale şi logistice la nivel naţional, dintre care 80.000 de metri pătraţi doar în provincie.
Cele mai multe depozite în afara Capitalei, 45.000 de metri pătraţi, au fost finalizate la Arad. La mare distanţă s-au situat Timişoara, cu 18.000 de metri pătraţi şi Ploieşti, cu 16.000 de metri pătraţi.
“Deşi stocul de spaţii moderne de logistică destinate închirierii a crescut progresiv, cererea rămâne la fel de mare”, a declarat Marian Orzu, manager Departamentul Industrial CB Richard Ellis Eurisko. Analiştii se aşteaptă ca cererea din a doua jumătate a anului viitor să fie mai dinamică decât în prima parte a lui 2009.
100.000 de metri pătraţi de spaţii noi în Capitală
Gradul de ocupare din Capitală se situe