Canada a pierdut 71.000 de locuri de munca in luna noiembrie, inregistrand astfel cea mai dramatica ajustare a pietei muncii din ultimii 26 de ani. Romanii care lucreaza in Canada, insa, spun ca si daca situatia se inrautateste, intoarcerea in Romania este ultima optiune pe care o iau in calcul.
"Nici nu ma gandesc sa ma intorc", spune Bogdan, 32 de ani, care a plecat din Bucuresti in urma cu un an si jumatate pentru a se stabili in Montreal, Quebec. "Primul an a fost mai greu, dar acum imi dau seama ca nu m-as mai intoarce in Romania. Cel putin nu in urmatorii 10 ani", explica Bogdan care este acum la cel de-al doilea job si castiga 15 dolari canadieni pe ora, adica aproximativ 1.400 de euro pe luna. "Am colegi care fac acelasi job si castiga 5.000 de dolari canadieni (2.930 de euro - n.r.) pe luna dupa cativa ani de experienta. Trebuie doar sa ai rabdare, insa chiar si cu salariul pe care il am acum, ma descurc foarte bine", explica Bogdan, care lucreaza in IT pentru o companie de inginerie si proiectare.
La nivelul anului 2006, peste 25.000 de romanii locuiau in zona metropolitana a Montrealului, reprezentand astfel 0,7% dintr-o populatie de peste 3,6 milioane de locuitori, potrivit datelor centralizate de Biroul de Statistica al Canadei. Canada se afla in top cinci destinatii pe care le aleg romanii care aleg sa lucreze in afara tarii, fiind depasita insa de tari ca Italia sau Spania, unde sunt concentrate cele mai mari comunitati de imigranti romani.
Romanii din Canada au cel mai ridicat nivel de educatie dintre romanii care lucreaza in afara tarii, 53,9% dintre acestia fiind absolventi de studii superioare, si au trimis in tara 23 mil. euro in 2005 si sub 20 mil. euro in 2007, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei.
Spre comparatie, remiterile romanilor din Spania au atins 2 mld. Euro anul trecut, aproape dublu fata de 20