Construcţiile de acest tip au preţuri pentru oricine. Un imobil costă între 6.000 şi 70.000 de euro. Imaginea casei din lemn este adesea asociată cu lemnul masiv. Pe piaţă există însă şi soluţii mai ieftine, care au la bază aceeaşi materie primă şi un aspect similar. Casele pe structură de lemn au apărut din dorinţa de a construi rapid şi eficient locuinţe prietenoase şi durabile în timp. Structurile de tip sandvici sau lemnul lamelar sunt soluţia ideală pentru o astfel de locuinţă.
Locuinţă americană în Carpaţi
Peste 80% din totalul locuinţelor unifamiliale din America de Nord ( SUA, Canada, chiar şi Alaska) este reprezentat de casele pe structură de lemn. În ultimii ani, acest tip de clădiri a început să se construiască şi în România.
Este adevărat, deocamdată, pe post de locuinţe de vacanţă. „Casele americane sunt realizate pe structură de lemn, cu pereţi tip „sandvici“ făcuţi din polistiren expandat, plăci OSB, vata minerală, gips carton şi o folie care acţionează ca o barieră de vapori” , spune Iosub Ion, director Power Housing, firmă care realizează astfel de construcţii.
Sunt mai multe motive pentru care acest tip de locuinţe au prins la români. O casă din lemn se execută în jumătate din timpul necesar pentru construcţia uneia similare din cărămidă sau bca, adică în maximum 100 zile. În plus, ele se pot ridica în orice anotimp, iar durata de viaţă este de peste 100 de ani.
Confortul oferit este şi el superior, completează Iosub Ion. „Pereţii tip „sandvici” oferă o foarte bună izolaţie termică şi fonică. Rezistenţa pe care o opune trecerii unui flux termic este de 300 de ori mai mare decât a oţelului şi de 10 ori mai mare decât a betonului.” De exemplu o casă de 100 metri pătraţi costă aproximativ 42.500 de euro.
Preţuri de numai 6.000 de euro
Un alt tip de l