La zece ani de existenţă, moneda unică se bucură de atractivitate. Sursa: Reuters
Slovacia va renunţa la „coroană“ pentru a adopta moneda unică europeană, pe 1 ianuarie 2009, la aproape 20 de ani după căderea comunismului şi în chiar ziua în care „euro“ va sărbători zece ani de existenţă. Trecerea la euro în plină criză economică a fost catalogată drept „o şansă uriaşă“, de către premierul slovac Robert Fico.
Atractivitatea euro a sporit în timpul crizei, când Danemarca şi Islanda şi-au semnalat şi ele intenţia de a adopta moneda unică, ce aduce „stabilitate economică şi politică“, potrivit premierului danez Anders Fogh Rasmussen. Convingerea a fost întărită după ce Islanda şi Ungaria, care nu fac parte din zona euro, au asistat la prăbuşirea monedelor naţionale şi au fost forţate să apeleze la împrumuturi.
Aderarea Slovaciei, prima ţară din fostul bloc sovietic care face acest pas, va ridica populaţia zonei euro la aproape 323 de milioane de locuitori. Slovenia, Cipru şi Malta au trecut deja la euro, iar Polonia, Ungaria şi Statele Baltice ar putea adopta moneda unică după 2010, în vreme ce România speră să le urmeze în 2014.
Barroso avertizează asupra scumpirilor
De la aderarea Slovaciei la UE în 2004, ţara cu 5,5 milioane de locuitori şi o creştere economică de peste 7% în 2008 a reuşit să se alinieze la criteriile de la Maastricht mulţumită reformelor implementate de guvernul liberal precedent. După o campanie de informare susţinută şi un început de criză care a afectat ţara, şi cetăţenii slovaci şi-au schimbat părerile uşor reticente în privinţa euro. În noiembrie, spre exemplu, 58% dintre cetăţenii ţării aprobau adoptarea monedei unice, în vreme ce 38% aveau o părere negativă.
Mai rămân însă nemulţumiri, inclusiv legate de înlocuirea bancnotelor cu monedele considerate incomode, în co