Irakul va deveni ceva mai stăpân pe suveranitatea sa începând cu 1 ianuarie, odată cu încheierea mandatului ONU cu privire la prezenţa trupelor coaliţiei pe teritoriul său.
Consiliul Preşedinţiei irakiene a abrobat, duminică, o rezoluţie care permite trupelor române, britanice, estoniene, australiene şi salvadoriene să rămână în Irak după expirarea mandatului ONU la 31 decembrie, după cum a informat CNN. Rezoluţia autorizează Irakul să negocieze cu aceste ţări acorduri bilaterale. SUA şi Irakul au semnat deja un acord care permite prezenţa militarilor americani până în 2011. Forţele britanice îşi vor încheia misiunea până la 31 mai 2009, urmând să fie retrase până la 31 iulie. România are 498 de militari în Irak. Fostul ministru al Apărării, Teodor Meleşcanu, declarase în noiembrie că România a primit o invitaţie de a rămâne în Irak, dar aştepta solicitarea fermă în care să se specifice sarcinile ce ar urma să revină militarilor români.
Irakul va deveni ceva mai stăpân pe suveranitatea sa începând cu 1 ianuarie, odată cu încheierea mandatului ONU cu privire la prezenţa trupelor coaliţiei pe teritoriul său.
Consiliul Preşedinţiei irakiene a abrobat, duminică, o rezoluţie care permite trupelor române, britanice, estoniene, australiene şi salvadoriene să rămână în Irak după expirarea mandatului ONU la 31 decembrie, după cum a informat CNN. Rezoluţia autorizează Irakul să negocieze cu aceste ţări acorduri bilaterale. SUA şi Irakul au semnat deja un acord care permite prezenţa militarilor americani până în 2011. Forţele britanice îşi vor încheia misiunea până la 31 mai 2009, urmând să fie retrase până la 31 iulie. România are 498 de militari în Irak. Fostul ministru al Apărării, Teodor Meleşcanu, declarase în noiembrie că România a primit o invitaţie de a rămâne în Irak, dar aştepta solicitarea fermă în care să se specifice sarci