Costul prea ridicat al hardware-ului si al abonamentelor de acces la internet sunt principalele motive pentru care rata de penetrare a internetului in randul gospodariilor din Romania este printre cele mai scazute la nivelul Uniunii Europene, releva un raport al Eurostat.
Circa 35% dintre respondentii locali care are au participat la studiul Eurostat si care nu au internet au precizat ca pretul echipamentelor de acces (laptop/desktop/modem) este prea ridicat, in timp ce 26% au invocat costurile prea mari ale serviciilor oferite de operatori. Peste 35% au precizat fie ca nu vor, fie ca nu au nevoie de internet, in timp ce niciun intervievat nu are temeri legate de intimitatea si siguranta datelor in mediul online.
Situatia este diferita in Bulgaria, care se situeaza pe ultimul loc in UE in ceea ce priveste penetrarea serviciilor de acces la internet. Principalul motiv in tara vecina este lipsa cunostintelor necesare pentru a utiliza un computer conectat la internet (34%). Aproximativ 32% dintre subiecti au precizat ca nu au nevoie de internet, iar 26% au spus ca preturile sunt prea mari.
Olanda, tara cu cele mai multe conexiuni per gospodarie, cea mai mare parte a locuitorilor fara acces la internet sustin ca nu au nevoie de servicii online.
Olanda si tarile nordice conduc clasamentul pe 2008 in ceea ce priveste rata de penetrare a serviciilor de acces la internet, fiind urmate de Luxemburg (80%), Germania (75%), Finlanda (72%), Marea Britanie (71%) si Austria (69%). Spre finalul clasamentului se afla Cipru (43%), Italia (42%), urmate de Grecia, Romania si Bulgaria.
Olanda si Danemarca sunt tarile cu cele mai multe conexuni in banda larga la internet (74%), in timp ce la polul opus se situeaza Bulgaria (42%), respectiv Romania (13%).
Un raport al Autoritatii Nationale pentru Comunicatii (ANC) arata ca veniturile generate din furnizar