Locuitorii oraşelor de lângă graniţe preferă să dea o fugă la bulgari, basarabeni sau unguri pentru cumpărăturile de Sărbători.
Cu câteva zile înainte de Crăciun şi Anul Nou, românii din localităţile apropiate de graniţele ţării au dat iama în magazinele din Bulgaria, Ungaria sau Republica Moldova pentru a-şi face plinul cu produse pentru Sărbători.
Cumpărături printre bulgari
În supermarketul Metro din Ruse, de două săptămâni încoace, auzi româneşte de zici că eşti acasă. Împingând la cărucioare pline ochi de băutură, prăjituri sau papuci de casă, românii se uită cu ochii mari la preţurile şi etichetele în litere chirilice. O femeie n-a scăpat ocazia şi a agăţat şi ceva pulovere, de le-a vârât în cărucior sub baxurile de bere. A mai pus pe nota de plată şi câteva lucruşoare trebuincioase prin bucătărie. Şi totuşi, de ce nu-şi fac cumpărăturile la Bucureşti, că doar e aproape?
„Ieri am fost în Capitală şi am stat cu orele în trafic!“, zice Dragoş, un giurgiuvean ce vine frecvent la Ruse cu familia. Alături de maşina lor se odihnesc două cărucioare de supermarket pline ochi. Nu că n-ar fi magazine şi la doi paşi de blocul lor sau că preţurile de peste graniţa de sud s-or învârti în sfere ceva mai pământene.
Dar, povesteşte Dragoş, au avut o revelaţie într-una dintre incursiunile lor de altă dată pe malul bulgăresc: au simţit că atunci când păşesc prin vreun restaurant ori bar de la vecinii din sud, se lărgesc zâmbetele vânzătoarelor ca într-un vis frumos cu oameni elastici ale căror guri ajung până la urechi de fericire. Şi, mai mult, parcă se măresc şi platourile cu mâncare. „Ştii cum mănânci aici? Nu se compară! Vine cu platoul plin-plin de mezeluri, de legume, nu ca la noi! Şi mănânci, frate, nu glumă!“, explică Dragoş.
Jumătate de porc cumpărat cu acte din Chişinău
Şi ieşen