Contextul internaţional şi dezechilibrele macroenomice de pe piaţa autohtonă au dus cursul de schimb leu/euro la niveluri înregistrate în urmă cu patru ani. Un euro este mai scump cu aproape 37 de bani faţă de cât era la începutul lui 2008. Perspectivele nu sunt optimiste şi anunţă un curs de peste 4 lei/euro. Analiştii estimau la începutul lui 2008 o depreciere însemnată a cursului de schimb în prima jumătate a anului, urmată de o întărire de până la 3,3 lei/euro în ultimele luni. Dar nu a fost aşa. Deprecierea s-a acutizat în a doua jumătate a anului, pe fondul sensibilităţii cursului la turbulenţele de pe pieţele internaţionale. „Dacă climatul intern a fost mai uşor de previzionat, situaţia de pe piaţa internaţională a adus o serie de surprize“, spune Lucian Anghel, economist-şef în cadrul BCR.
Un euro, care costa 3,5971 lei la începutul lui 2008, s-a scumpit cu 10,2% şi a ajuns la un nivel de 3,9649 lei la final de an. În decursul lui 2008, raportul de schimb a variat între un minimum de 3,4719 lei/euro, atins la începutul lunii august, şi un maximum al ultimilor patru ani, de 3,9649 lei/euro, înregistrat chiar în ajunul Crăciunului.
Totuşi, în ceea ce priveşte volatilitatea înregistrată de cursul valutar, aceasta a fost mai redusă decât în 2007. „Cursul de schimb a fost mai stabil decât în anul anterior, în contextul în care mediul internaţional a fost unul mai dur“, apreciază Anghel.
Sensibil la evoluţiile externe
Evoluţia cursului valutar a fost strâns legată de ceea ce s-a întâmplat pe pieţele internaţionale şi fiecare veste de peste hotare a fost în măsură să o influenţeze. În plus, sentimentul investitorilor străini faţă de România, ca piaţă emergentă care presupune anumite riscuri, au slăbit leul tot mai mult.
„Contextul internaţional şi aversiunea faţă de risc, alături de condiţiile