Ploieştiul stă pe un uriaş câmp îmbibat cu reziduuri petroliere provenite din poluările istorice ale celor patru rafinării care înconjoară oraşul, potrivit statisticilor Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Prahova. Sursa: Marius Nica
„Dacă ar fi să facem un top al terenurilor poluate cu siguranţă că împrejurimile Ploieştiului ar ieşi pe primul loc. Zona rafinăriilor este intens poluată, fiind afectată inclusiv pânza freatică. Autorităţile locale trebuie să facă proiecte pentru că s-au deschis linii de finanţare europeană pentru aşa ceva. Ploieştiul ar putea realiza, de exemplu, depoluarea pe batalul din spatele Rafinăriei Vega“, spune Camelia Steliean, inspector- şef al APM Prahova.
„Din canalizarea de pe stradă iese apă cu ţiţei“
Până acum, autorităţile locale au ignorat această problemă. „Nu avem un proiect, din păcate, deşi este o mare necesitate“, spune Cozia Georgescu, director Relaţii Internaţionale din cadrul Primăriei Ploieşti.
Ploieştenii care locuiesc pe străzile din apropierea rafinăriilor s-au obişnuit cu poluarea. „Când plouă mai tare, din canalizarea de pe stradă iese apă cu ţiţei. Miroase a petrol destul de tare dimineaţa şi seara, dar nu avem ce face“, spune Elena Tomescu, care locuieşte pe Strada Poieniţ ei, la 200 de metri de poarta principală a rafinăriei Vega. Şi locuitorii cartierului Mihai Bravu, unde funcţionează rafinăria Petrotel Lukoil, resimt efectele poluării.
Pe de altă parte, autorităţile sanitare se mulţumesc să dea sfaturi. „În astfel de cazuri, recomandăm cetăţenilor să nu folosească apa nici măcar pentru animalele din gospodărie“, spune Florica Scărlătescu, reprezentantul Autorităţii de Sănătate Prahova. În urma verificărilor efectuate în judeţ, inspectorii ASP au constatat că nu doar Ploieştiul are pânza freatică afectată de poluare, ci şi alte localităţi, cum ar