Faţă de alte popoare, românii sunt mult mai afectaţi atunci când li se cere să-şi petreacă noaptea dintre ani la muncă, însă există soluţii pentru a o face plăcută. Sursa: Codrin Prisecaru
După ce s-au făcut planificările pentru Sărbătorile de Iarnă aţi aflat că trebuie să lucraţi tocmai de Revelion? În loc să staţi îmbufnaţi şi să le purtaţi pică colegilor care au fost mai norocoşi, mai bine încercaţi să găsiţi modalităţi prin care să vă faceţi noaptea dintre ani, pe care o s-o petreceţi la job, cât mai plăcută.
Sărbătorile sunt momente pe care românii vor să le petreacă alături de cei apropiaţi, pentru că sunt mult mai ataşaţi de familie şi de cercul de prieteni decât alte popoare, susţin specialiş tii în domeniu. „Când nu au această oportunitate, angajaţii români tind să aibă un simţ mai mare al nemulţumirii. Fiecare persoană e afectată când ratează un eveniment de acest gen, dar românii, datorită valorilor pe care le au, iau acest lucru mult mai în serios“, e de părere Eduard Ezeanu, consilier în carieră al „Career Experts“.
„Românii gândesc foarte mult în imperativul absolut: «Trebuie să fiu în rândul lumii», «Trebuie neapărat ca aceste zile să le petrec cu prietenii»“, mai spune Eduard Ezeanu. Specialistul le recomandă celor care trec prin astfel de experienţe să se gândească că există numeroase alte oportunităţi de a fi alături de familie şi prieteni.
„Sunt mai afectaţi cei care nu au putut alege“
Psihologii sunt de părere că, dintre românii care muncesc în astfel de ocazii, cel mai mult suferă cei care nu au avut control asupra deciziei. „Dacă şeful şi-a întrebat subalternii: «Când vreţi să staţi acasă, de Crăciun sau de Revelion?», nu va avea angajaţi furioşi şi supăraţi. Li s-a dat posibilitatea să fie conştienţi de acest aspect. Şi atunci sunt mai puţin afectaţi, pentru că ei au optat pentru