• Doar comerţul cu amănuntul va merge bine la începutul anului
Anul nou în economie nu arată prea roz, văzut din birourile managerilor români de companii. Aceştia estimează scăderea producţiei şi reduceri de personal în mai multe domenii, până în februarie 2009, potrivit anchetei de conjunctură realizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Astfel, mai mult de un sfert (29%) dintre directorii din industria prelucrătoare preconizează, pentru această perioadă, scăderea producţiei, coroborată cu creşterea stocurilor de produse finite. Situaţia este posibilă pe fondul celei mai semnificative scăderi a contractelor şi comenzilor din ultimele trei luni, atât pentru piaţa internă, cât şi pentru cea externă. Directorii chestionaţi de INS în ultima lună a anului 2008 au mai spus că se aşteaptă la o tendinţă de diminuare a numărului de salariaţi până în februarie 2009.
Nici managerii din construcţii nu sunt prea optimişti. În opinia lor, sectorul va fi afectat de scăderea producţiei, precum şi a numărului de contracte şi comenzi. În mod firesc, toate acestea se răsfrâng asupra personalului angajat, printr-o diminuare a numărului de angajaţi.
Cât despre sectorul de servicii, mai mult de jumătate dintre angajatori consideră că ar putea avea loc o scădere a numărului de salariaţi, până în februarie. Acest trend descendent este dat în special de companiile foarte mari (cu cel puţin 500 de salariaţi), dar şi de cele mijlocii (50-249 salariaţi). Managerii din domeniul serviciilor estimează că preţurile de vânzare sau de facturare a prestaţiilor vor înregistra o uşoară creştere.
Comerţul cu amănuntul, departe de criza financiară
Există, totuşi, şi sectoare mai puţin lovite, cum este comerţul cu amănuntul. Pentru perioada decembrie 2008 - februarie 2009, şefii firmelor care activează în acest domeniu au estimat că nu vor avea loc modificări se