În liturghia romano-catolică 1 ianuarie repezintă o octavă de la Crăciun, astfel această zi este dedicată Fecioarei Maria. În acelaşi timp în a opta zi de la naştere sunt amintite în Evanghelie (Luca 2,21) Circumcizia şi denumirea pruncului Isus - la fel şi în bisericile evanghelice. În biserica ortodoxă la 1 ianuarie este şi ziua Sfântului Vasile, episcop de Cesarea. Biserica ortodoxa de rit vechi consideră ca dată de început a noului an data de 14 ianuarie (1 ianuariew în Calendarul Iulian). Cele mai multe biserici ortodoxe au adoptat Calendarul Iulian revizuit. Astfel, Bulgaria, Cipru, Egipt, Grecia, Polonia, Romania, Siria and Turcia celebrează Anul Nou la 1 ianuarie, în timp ce Georgia, Jerusalem, Rusia şi Serbia folosesc încă stilul vechi al Calendarului Iulian.
Anul Nou Chinezesc, cunoscut şi drept Anul Nou Lunar, începe în fiecare an o dată cu luna nouă a primei luni lunare, între 4 şi 8 săptămâni înainte de sosirea primăverii. Deci poate pica oricând între 21 ianuarie şi 21 februarie din Calendarul Gregorian. În zilele noastre, Anul Nou este întâmpinat în noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie, considerată drept noaptea de Revelion (din limba franceză: Réveillon, ceea ce înseamnă aproximativ “veghe”, aici cu sensul de ospăţ la miezul nopţii) - cu petarde şi artificii; la rude, prieteni şi cunoştinţe se fac urări de noroc şi sănătate, se urează “La mulţi ani!”
Autori: A.B.
În liturghia romano-catolică 1 ianuarie repezintă o octavă de la Crăciun, astfel această zi este dedicată Fecioarei Maria. În acelaşi timp în a opta zi de la naştere sunt amintite în Evanghelie (Luca 2,21) Circumcizia şi denumirea pruncului Isus - la fel şi în bisericile evanghelice. În biserica ortodoxă la 1 ianuarie este şi ziua Sfântului Vasile, episcop de Cesarea. Biserica ortodoxa de rit vechi consideră ca dată de început a noului an da