Veşti proaste pentru şoferii obişnuiţi să încalce regulile de circulaţie. Sursa: Alin Ion
Încă din prima zi a lui 2009, valoarea amenzilor va creşte odată cu salariul minim pe economie, ridicându-se astfel la maximum 1.200 de lei pentru persoane fizice şi 6.000 de lei pentru persoane juridice (faţă de maximum 1.080 de lei pentru persoane fizice şi 5.400 de lei pentru firme sau instituţii ale statului, în prezent). Practic, de mâine, un punctamendă va „costa“ 60 de lei, adică 10% din salariul minim brut pe economie, aceasta reprezentând cea de-a doua „scumpire“ a sancţiunilor rutiere în decurs de doar trei luni.
Nu purtaţi centura, scoateţi din buzunar şi 180 de lei!
Astfel, începând de la Revelion, şoferii prinşi la volan fără centura de siguranţă riscă, pe lângă cele două puncte de penalizare, amenzi cuprinse între 120 şi 180 de lei, faţă de maximum 162 de lei cât plăteau până acum. Sancţiuni similare vor primi şi conducătorii auto care preferă să folosească telefonul mobil în loc de hands-free.
Totodată, şoferii care depăşesc cu 30 kilometri/oră viteza maximă admisă sau opresc fără motiv pe banda de urgenţă a autostrăzilor vor risca amenzi din clasa a II-a (4 sau 5 puncte-amendă), adică între 240 şi 300 de lei (faţă de maximum 270 de lei în prezent).
Amenzile cresc şi mai mult pentru conducătorii auto care nu opresc la „STOP“ sau pentru cei care depăşesc cu 40 kilometri/oră viteza maximă admisă. Aceştia vor plăti amenzi din clasa a III-a (între 6 sau 8 puncte-amendă), adică vor scoate din buzunar de la 360 la 480 de lei (faţă de maximum 432 de lei acum).
Sumele cele mai mari vor „îngrăşa“ însă bugetele primăriilor din buzunarele şoferilor nervoşi care-şi insultă „colegii“ din trafic, de la cei care transportă copii sub 12 ani pe locurile din faţă ale maşinilor, blochează intersecţ iile s