Pentru unii români care au părăsit ţara, Spania este doar o etapă în drumul către alte ţări . Există şi alţi compatrioţi care se decid să plece din Peninsula Iberică, fie nemulţumiţi de situaţia economică de aici, fie în căutarea altor locuri unde speră să o ducă mai bine. Pentru aceşti români, revenirea acasă nu reprezintă însă o alternativă de luat în seamă. Cel mai des, ei se îndreaptă către alte ţări după ce rămân fără un loc de muncă în Spania.
Chiar dacă România a devenit ţară membră a Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2007, românii au în continuare nevoie de vize pentru a putea merge în ţări precum Statele Unite ale Americii sau Canada. O soluţie pentru a scăpa de vize o reprezintă obţinerea rezidenţei şi ulterior a cetăţeniei spaniole, însă această procedură este una complicată şi de durată.
Emigrant la vârsta a treia
Ultimul gând al suceveanului Gheorghe Bulină, la cei 70 de ani ai săi, este să ajungă în America. Românul se poate lăuda că, până la această vârstă, a mai trăit în Germania, Italia, Ungaria, Rusia, iar acum în Spania. Însă, mereu şi-a dorit să poată ajunge în Statele Unite ale Americii.
„Ştiu că va fi foarte greu să ajung acolo, dar tot mai am speranţa ca cineva să se îndure de una dintre ultimele dorinţe ale unui bătrânel care şi-a dorit toată viaţa să vadă America, şi să-l ajute să obţină viză”, spune el.
În luna iunie, când a lăsat Italia pentru Spania, suceveanul Nicolae Vasilescu, de 60 de ani, a prins din plin criza economică de la Madrid. Cu toate acestea, a lucrat ”la negru” de aproape trei luni ca tâmplar.
A preferat Ciprul Spaniei
Însă instabilitatea şi salariul de aici l-au îndemnat să dea curs unei solicitări venite din Cipru unde lucrează, legal, la ridicarea unui aeroport internaţional. ”Avem mult de lucru acolo. Cred că abia în tr