Alegerea unei sticle poate fi mai complicată decât în cazul vinului. În magazine puteţi găsi fie vin spumant, la preţuri începând de la circa 25-27 de lei, fie şampanie autentică, franţuzească - la preţuri care merg de la rezonabil la exorbitant. Există diferenţe mari între diversele tipuri de şampanie. Dacă vă gândiţi că acestea nu ar putea fi detectate decât de un degustător cu experienţă, vă înşelaţi - e un lucru care vă e la îndemână.
Numai şampania produsă în regiunea Champagne din Franţa poate purta acest nume; în restul lumii, denumirea oficială este “vin spumant” (“Cava” în Spania, “Sekt” în Germania).
A doua diferenţă este între şampania non-vintage (amestec din recolte din ani diferiţi) şi cea vintage (din recolta unui singur an, evident mai bună şi mai scumpă).
A treia diferenţă este determinată de cantitatea de zahăr adăugată în procesul de fermentare în sticlă. Astfel, şampania se împarte în Brut Natural (sau Brut Zéro, fără adaos de zahăr), Brut (şampania “standard”), Extra Sec (sau Extra Dry), Sec, Demi-Sec şi Doux (foarte dulce).
În general, şampania este produsă din trei soiuri de struguri: Chardonnay, Pinot Noir şi Pinot Meunier, amestecate în diferite proporţii.
Şampania “Blanc de blancs” este făcută doar din Chardonnay (este mai fină şi mai uşoară, nu neapărat şi mai bună), iar “Blanc des noirs” doar din Pinot Noir şi/sau Pinot Meunier (nu este roşie la culoare, pentru că mustul nu este lăsat să fermenteze împreună cu cojile strugurilor!). În fine, şampania rosé (rară, dar la modă!) este obţinută de regulă dintr-un amestec de Chardonnay şi vin roşu.
Între rezonabil şi exorbitant
Cât priveşte preţurile, în magazinele româneşti puteţi găsi fie vin spumant românesc sau nemţesc, la preţuri începând de la circa 25-27 de lei, fie şampanie autentică, franţ