Anul care tocmai s-a terminat a adus multe realizări ştiinţifice. "Vedeta" a fost, cu siguranţă, acceleratorul de particule construit de Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară cu scopul de a răspunde la câteva dintre enigmele pe care fizica nu le-a descifrat până acum. Sursa: EPA Photo Tot în luna septembrie, mass-media erau dominate de o altă "ispravă" ştiinţifică: trei astronauţi chinezi părăseau Pământul la bordul navetei Shenzou 7, iar unul dintre ei avea să devină primul om din China care a ieşit vreodată în spaţiu.
Numeroasele cercetări şi descoperiri din 2008 nu au pus în umbră sărbătorirea "Anului Planetei", iar activităţi dedicate acestui eveniment au fost organizate în toată lumea, inclusiv în România. Acceleratorul de particule
"Experimentul secolului" a început pe 10 septembrie, la graniţa dintre Elveţia şi Franţa, la 100 de metri sub Alpi, în interiorul unei inel cu circumferinţa de 27 de kilometri. Large Hadron Collider, cel mai mare accelerator de particule din lume, urma să ciocnescă două fascicule de hadroni la viteze foarte mari pentru a recrea astfel condiţiile existente în Univers în primele momente de după Big Bang.
Scopul era acela de a afla ce s-a petrecut în urmă cu 13,7 miliarde de ani, la marea explozie ce a dus la crearea Universului. În plus, cercetătorii voiau să detecteze bosonul Higgs, supranumit „Particula lui Dumnezeu”, cel despre care se crede că se află la originea maselor tuturor corpurilor din lume. Pe 10 septembrie a fost lansată numai o rază protonică în interiorul LHC, iar ciocnirea urma să aibă loc pe 21 octombrie.
Însă experimentul a fost amânat până la primăvară din cauza unei scurgeri de heliu. Proiectul, care a costat peste 3,75 de miliarde de euro, a născut şi temeri deoarece, spuneau scepticii, ar fi generat găuri negre care ar fi putut înghiţi Pământul. Însă oameni