Românii, prinşi pe picior greşit din cauza actelor expirate sau a lipsei acestora. Sute de cetăţeni străini s-au înghesuit, ieri, la unicul punct de graniţă, Erez, redeschis de Israel, sperând să poată părăsi Gaza, răvăşită de bombardamente. Celălalt punct de ieşire din Fâşie, terminalul de la Rafah, spre Egipt, a rămas închis, deoarece autorităţile de la Cairo au refuzat deschiderea permanentă a acestuia. Majoritatea celor evacuaţi au dublă cetăţenie şi deţin paşapoarte ruse, ucrainene, turceşti şi norvegiene.
Evacuarea românilor surprinşi de bombardamente în Gaza a fost îngreunată de faptul că aceştia, în majoritate femei, nu au acte sau au documentele expirate.
Pentru reglementarea situaţiei, cei fără acte valabile pot primi titlurile de călătorie direct la punctul de trecere de la Erez, a precizat, ieri, ministrul român de Externe, Cristian Diaconescu.
Asistenţă non-stop din partea MAE
Oficialul român a mai declarat, ieri, că MAE este pregătit să acorde asistenţă consulară non-stop românilor care vor să plece din zona de conflict din Gaza.
Ambasada României la Tel Aviv înregistra aseară 32 de cereri de asistenţă consulară în vederea evacuării din Fâşia Gaza, din care 9 din partea unor români, două de la cetăţeni palestinieni şi 21 de cereri vizând copii.
Diaconescu a mai precizat că directorul adjunct al Direcţiei Consulare din MAE, Ion Dicu, se află deja la punctul de trecere a frontierei de la Erez.
Dacă între persoanele care solicită evacuarea din Fâşia Gaza se află şi cetăţeni palestinieni căsătoriţi cu românce, ambasadele României la Tel Aviv şi Cairo vor asigura eliberarea documentelor.
Din culisele războiului
Experienţa nefastă a celui de-al doilea război din Liban i-a determinat pe liderii israelieni să planifice cu mare atenţi