Decizia a provocat îngrijorare în ţările UE, dependente energetic de Rusia. Ucraina a căzut din nou victimă în „războiul gazelor“, declanşat de Rusia. O delegaţie de la Kiev era aşteptată ieri, pentru consultări, în mai multe capitale europene. Moscova a oprit, joi, livrările de gaz către Ucraina, după ce negocierile între companiile de profil dintre cele două ţări au eşuat.
Preşedintele ucrainean Viktor Iuşcenko s-a declarat, totuşi, optimist, considerând că s-ar putea ajunge la un compromis mulţumitor «înainte de 7 ianuarie».
Motivele discordiei sunt noul preţ al gazelor fixat de Rusia pentru 2009, dar şi datoria încă nerambursată a Ucrainei pentru gazele livrate anul trecut.
Rusia a propus, miercuri, Ucrainei un preţ de 250 de dolari pe mia de metri cubi de gaz, cu condiţia ca această ţară să nu crească tariful de tranzit (în prezent 1,7 dolari pentru 1.000 m3, pe o distanţă de 100 km).
Oferta a fost, însă, respinsă de Kiev. Naftogaz, societatea energetică ucraineană, a propus, la rândul ei, un preţ de 235 de dolari pentru mia de metri cubi de gaz, în schimbul unei creşteri nesemnificative a tarifului de tranzit, cu doar 10 cenţi.
Gazprom cere Kievului 418 dolari pe 1000 m 3
Preşedintele Gazprom, Alexeï Miller, s-a arătat, însă, intratabil. Din moment ce a respins oferta «preferenţială» a Rusiei, Kievul va trebui să plătească, în acest an, acelaşi preţ pe care îl plătesc şi ţările europene, adică «418 dolari pentru 1.000 m3», a declarat Miller.
În plus, nerambursarea datoriei de două miliarde de dolari pe care Kievul o are faţă de Gazprom a reprezentat un motiv în plus pentru sistarea livrărilor de gaze către Ucraina, intervenită fix la 1 ianuarie.
Deşi Rusia prezintă această dispută drept una strict comercială, încărcătura politică e vizibilă pentru