Peste 6.000 de specii de animale au primit deja un steguleţ roşu care anunţă pericolul de dispariţie. Distrugerea teritoriului acestora, braconajul şi vânătoarea necontrolată au dus la ameninţarea unora dintre cele mai diverse specii de animale. De la urşi, elefanţi, tigri, balene, vulturi, maimuţe sau delfini, mii de animale aşteaptă un deznodămând pentru care nu sunt responsabile. Iar indiferenţa şi lipsa de educaţie legată de această situaţia vor transforma în realitate ipoteza unei lumi fără animale.
Cu scopul de a lupta împotriva acestui viitor sumbru, instituţiile internaţionale au devenit şi mai dinamice în efortul de a salva speciile ameninţate. Ultima întâlnire a avut loc în decembrie 2008, la Roma, în cadrul celei de-a IX-a Conferinţe ONU - International Wildlife Conference.
Cu ocazia acestui eveniment, 21 de specii de animale, de la delfini, vulturi şi gheparzi, au fost adăugate pe lista ONU a animalelor pe cale de dispariţie. România, membră ONU din 1994, a participat la această conferinţă, având în vedere că şi ea are 62 de specii de animale în pericol.
2009, "Anul gorilei"
În afară de două specii de cimpanzei, ADN-ul gorilelor este cel mai apropiat de om, cu o compatibilitate de 98-99%. Numărul gorilelor care mai există în acest moment în lume nu depăşeste 6.000 de exemplare.
Din acest motiv, anul care a început a fost dedicat lor, astfel încât să se atragă atenţia asupra pericolului dispariţiei acestei specii şi pentru încurajarea derulării de programe de conservare.
În acest sens, "după exemplul Anului Delfinului (n.r. anul 2007, extins şi în 2008), Anul Gorilei va pune această specie în topul priorităţilor şi va atrage toată atenţia asupra salvării ei", a precizat John Mshelbwala, unul dintre experţii participanţi la conferinţa ONU.
Cel mai elocvent