Lucrările la autostrăzi pe terenurile expropriate vor putea începe imediat ce proprietariilor li se vor vira banii în cont. Ordonanţa urmăreşte urgentarea execuţiei lucrărilor întârziate de contestaţiile expropriaţilor şi de autorităţile locale. Actul normativ care modifică legea exproprierilor prevede că, odată stabilit cuantumul despăgubirilor acordate proprietarilor care deţin terenuri aflate pe traseul autostrăzilor şi virarea banilor în cont, drumarii pot intra cu utilajele pe respectivele proprietăţi.
Adrian Ionescu, consilier în cadrul Ministerului Transporturilor, a declarat pentru „Adevărul” că proprietarii îşi vor primi banii pe suprafeţele expropriate în termen de 90 de zile de la data în care vor fi notificaţi.
Concret, proprietarul este anunţat că pe terenul lui va trece o autostradă. Din momentul primirii notificării, se va face plata într-un cont deschis pe numele său la CEC. Din ziua în care banii au intrat în cont, buldozerul va pătrunde pe terenul proprietarului pentru demararea lucrărilor.
„Cetăţeanul poate să nu fie de acord cu suma primită (n.r. - cuantumul va fi stabilit de o comisie de experţi) şi poate face contestaţie. Poate şi câştiga în instanţă, dar în tot acest timp lucrările continuă”, explică Adrian Ionescu.
Primarii nu mai pot modifica Puzul
Dacă suma se mai poate discuta, decizia de a construi pe acea suprafaţă, după ce s-a efectuat studiul de prefezabilitate, nu se va mai putea discuta, în urma noilor modificări aduse la Legea exproprierilor.
„Sunt o serie de măsuri tehnice care vor stopa ingineriile create de unii în scopul păgubirii bugetului de stat. Orice întârziere a lucrărilor dată de o contestaţie de-a vreunui primar care a modificat Planul Urbanistic Zonal (PUZ) după ce a aflat că prin comuna lui va trece o autostradă va dispărea”, a declar