Cea mai mare parte a tarilor care intampina probleme in alimentarea cu gaze naturale din cauza conflictului dintre Rusia si Ucraina sunt clienti ai RosUkrEnergo, un intermediar care a starnit numeroase controverse inca de la crearea sa, scrie Reuters.
Polonia, Romania si Ungaria primes gazele naturale de la societatea mixta care isi are sediul in Elvetia, si nu de la gigantul rus Gazprom, cum este cazul Germaniei.
Fondata in 2004, RosUkrEnergo (RUE) a devenit intermediarul exclusiv pentru importurile Ucrainei. Gazprom sustine ca are nevoie de acest intermediar pentru a gestiona aprovizionarile complicate, din diverse surse.
Dar criticii Gazprom, inclusiv actionarii minoritari ai gigantului, spun ca nu inteleg de ce este necesara existenta RUE, societate mixta in care Gazprom detine 50% din actiuni, in timp ce restul sunt in proprietatea a doi oameni de afaceri ucraineni, iar prezenta aceste companii ridica intrebari asupra distributiei profiturilor.
ISTORIA:
Societatea elvetiana RUE a fost infiintata in iulie 2004. Din 2006, Ucraina importa gazul natural, provenit in mare parte din Asia centrala, exclusiv de la RUE, care cumpara gazul de la producatori din Asia centrala si de la Gazprom, dupa care il revinde Ucrainei si altor consumatori din Uniunea Europeana.
Ucraina consuma 70-75 miliarde metri cubi pe an si importa 47,9 miliarde metri cubi la un cost de 8,61 miliarde dolari in 2008.
ACTIONARII:
Gazprom detine 50% iar Centragas Holding AG, cu sediul in Viena, detine restul actiunilor.
Group DF (GDF), aflat in proprietatea omului de afaceri ucrainean Dmitry Firtash, detine 90% din actiunile Centragas Holding AG. Partenerul de afaceri al lui Firtash, tot de origine ucraineana, Ivan Fursin, detine restul de 10% din actiunile Centragas Holding AG. In acest fel, cei doi co