Robotii, odinioara actorii principali ai romanelor SF, indeplinesc deja foarte multe functii in viata reala, de la fabricarea de masini la dezamorsarea bombelor - ba chiar unii armeaza rachetele.
Copiii si adultii se amuza cu roboti de jucarie, in vreme ce robotii-aspirator umbla prin tot mai multe case, aspirand praful si mizeria.
Exista deja o Cupa Mondiala a Robotilor, unde robotii se intrec la fotbal, noteaza Peter Singer si Agata Sagan, profesori de bioetica la Universitatea Princeton, pentru publicatia online Project Syndicate.
Luna trecuta, compania Gecko Systems a anuntat ca face teste cu primul "robot complet autonom de companie si ingrijire acasa", cunoscut si sub numele de "carebot" (de la termenii englezesti "care"- ingrijire, "bot"-robot), care are ca misiune ingrijirea persoanelor in varsta sau/si cu dizabilitati.
Majoritatea robotilor domestici au un spect functional, insa au fost produsi deja unii roboti cu membre flexibile si expresie umana, cu un larg repertoriu de miscari similare omului. Este posibil ca in curand sa avem fiecare, in casa, cate un robot umanoid.
Noel Sharkey, profesor de inteligenta artificiala si robotica la Universitatea Sheffield, a prezis ca parintii ocupati vor angaja un robot-dadaca. Ce efecte va avea insa asupra unui copil petrecerea atator ore alaturi de o masina care nu poate exprima compasiune, empatie sau intelegere?
In cartea sa "Love and Sex with Robots", David Levy merge mai departe, imaginandu-si un viitor in care ne vom indragosti de roboti si vom face sex cu ei. Dar ce va insemna prezenta unui "sexbot" intr-o casnicie?
O alta intrebare pusa de experti este daca vom fi nevoiti sa ne aparam civilizatia de atacul masinariilor inteligente create chiar de noi. Unii considera ca este inevitabila dezvoltarea inteligentei artificiale supra-