Livrarile de gaze naturale rusesti catre Romania au scazut, incepand de vineri seara, cu 30-40%, pe fondul disputei dintre Rusia si Ucraina privind datoria neachitata a Kievului din ultimele doua luni. Aceasta situatie ar putea dura pana in data de 4 ianuarie, a declarat, pentru NewsIn, directorul general al Transgaz, Ioan Rusu. Deocamdata, reducerea importului de gaze nu a fost resimtita de consumatori sau de agentii economici, diferenta fiind asigurata din resurse interne.
"De la Dispeceratul balcanic al gazelor am fost informati ca importul gazelor din Rusia a scazut cu 30% din aceasta dupa-amiaza. Situatia va dura pana pe 4 ianuarie 2009", a afirmat Ioan Rusu, adaugand ca "Noi banuim ca situatia a fost creata pe fondul conflictului dintre Ucraina si Gazprom".
Volumul zilnic de gaze rusesti importat de Romania se ridica in mod obisnuit la 10 milioane de metri cubi, iar vineri seara acesta a fost mai mic cu circa 3 milioane de metri cubi, a explicat Rusu. El a dat insa asigurari ca Romania este pregatita sa faca fata unei scaderi a presiunii gazului pentru ca va folosi resursele din depozitele de gaz.
Adriean Videanu: Asiguram populatia ca nu avem niciun fel de probleme
Ministrul economiei, Adriean Videanu, a asigurat sambata opinia publica, la finalul reuniunii informale de la sediul ministerului, ca Romania nu are niciun fel de problema legata de reducerea aprovizionarii cu gaze naturale din Rusia. El a convocat sambata, la oara 11:00, o reuniune pe tema crizei gazelor naturale.
"A fost o intalnire absolut informala, care nu a fost generata de niciun fel de urgenta legata de aprovizionarea cu gaze a Romaniei", a spus ministrul, negand orice fel de caracter de urgenta al reuniunii de sambata.
El a precizat ca Romania are atat rezerve de exploatare, cat si rezerve inmagazinate la nivelul Romgaz. "Din pun