In urma cu 50 de ani, revolutia condusa de Fidel Castro a triumfat in Cuba. O figura-cheie a victoriei de atunci a fost Ernesto Che Guevara, care a condus luptatorii rebeli in Havana, in data de 2 ianuarie. Dar dorinta lui Che Guevara de a imprastia revolutia de-a lungul intregii Americi Latine a luat sfarsit odata cu executia sa, in Bolivia, in 1967, scrie BBC News, intr-o analiza care isi propune sa afle de ce imaginea celebrului revolutionar castiga tot mai mult in popularitate in America de Sud, la peste 40 de ani de la uciderea sa.
Imagina sa si ideologia pe care a promovat-o au fost interzise in tara sa natala, Argentina - dar si in restul tarilor Americii de Sud - in anii '70 si in mare parte a anilor '80, o perioada in care majoritatea statelor de pe continent au cunoscut guvernari de dreapta sau chiar administratii militare.
Unii il considera pe Che drept un revolutionar care a dat gres, altii il considera un criminal, un om brutal care a ordonat executarea a zeci dintre oponentii sai.
Dar, oricare ar fi adevarul, este evident ca imaginea si idealurile promovate de Che Guevara continua sa rezoneze - iar in unele regiuni ale Americii Latine din secolul XXI sunt mai puternice decat niciodata.
Cauza, pentru unii observatori, este faptul ca institutiile din regiune sunt foarte slabe. Oamenii pur si simplu nu au incredere in guvernele lor, in institutiile financiare sau in justitie.
Nemultumirile lor sunt cel mai adesea pierdute intr-o mare de birocratie sau de coruptie, iar singura cale de a se face auziti sunt protestele de strada.
Che, o imagine-simbol
Drept urmare, America Latina se confrunta cu proteste aproape zilnice ale sindicatelor, ale indigenilor, ale militantilor pentru drepturile omului, ale locuitorilor din mahalele si ale multor alti nemultumiti.
Iar aceste prot