Un milion de credincioşi ortodocşi români de stil vechi se pregătesc, miercuri, pentru marea Sărbătoare. Sursa: Vlad Stănescu
„Tot ce este mai frumos, iar în timpul acesta pace în suflet şi în familie. Să moştenească cel mai frumos rod de pe acest pământ - mântuirea.“ Mesajul de Crăciun al lui Flavian Bârgăoanu, episcopul Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi, pentru credincioşii ortodocşi a venit, în curtea mă- năstirii pe care o îngrijeşte, precum soarele într-o zi de iarnă. Calendarul Iulian după care planifică toate orânduielile nu schimbă nimic din obiceiurile Sărbătorilor, nici tradiţiile nu sunt altele.
Singurul lăcaş de stil vechi din Bucureşti, Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului, de pe Strada Televiziunii numărul 13, se agaţă de credinţă şi de dogma creştină încă din 1966. Deloc diferiţi în predică, clericii acestui rit împânzesc toată ţara în cele peste 80 de biserici. „În privinţa tradiţiilor, nimic nu este schimbat. Slujbele sunt toate rămase după canoanele din 1924. Predica se face după aceleaşi cărţi. Singura diferenţă este că noi schimbăm calendarul după 14 zile“, explică episcopul Flavian.
Masa la mănăstire - fără carne
Pregătirile la mănăstire nu cunosc planificarea laică de dincolo de gardul de beton. „Obiceiurile culinare sunt ca ale credincioşilor tradiţionali. Nu este nimic deosebit. Doar mâncarea este de dulce. În schimb, la noi, în mănăstire, nu se consumă carne. Mari pregătiri nu avem decât să înfrumuseţăm biserica, să ne pregătim de orânduială şi de slujbă. În viaţa monahală, prea multe nu trebuiesc aranjate“, explică epsicopul Flavian, înconjurat în chilia sa de icoane şi de cărţi de rugăciune.
Pe masa din Ajunul Crăciunului, ortodocşii de stil vechi pun aceleaşi bunătăţi de post specifice Sărbătorilor. Moldovenii, ardelenii sau minorităţile de ruşi lipoveni, armeni, bulgari sau uc