Zeci de pasionaţi ai schiului extrem urcă motorizat pe vârfurile Carpaţilor, pentru a coborî pe pantele abrupte, proaspăt acoperite de zăpadă.
1 /.
În perioada de după Sărbătorile de Iarnă îşi fac apariţia în România schiori francezi, cehi, canadieni, dornici de a se lansa de pe cele mai înalte platouri din Făgăraş, în căutare de senzaţii tari.
Şi cum singurul mod de a ajunge în punctul de start este prin aer, ei nu ezită să plătească o mie de euro pe ora de zbor cu elicopterul, numai pentru a coborî prin locuri în care n-a mai trecut nimeni.
Pregătiri de luni întregi
Pentru străinii care ne vizitează ţara în aceste zile, helischiul este o experienţă unică, dublată de dorinţa de aventură. Practicanţii aleg traseele cu zăpadă proaspătă, pufoasă, neatinsă de schiuri sau snowboarduri, în locul pârtiilor supraaglomerate.
Dintre posesorii de elicoptere din România, Constantin Apăvăloaie este singurul care îşi pune la dispoziţie cele trei aparate pentru transportul amatorilor de senzaţii tari pe piscuri. El explică de ce nu este atât de simplu şi de ieftin să practici acest sport, mai ales că nu plata orei de zbor este esenţialul.
„Străinii care vin să practice helischiul la noi îşi trimit, cu două-trei luni înainte, antemergători. Aceştia studiază cu foarte mare atenţie hărţile traseelor, apoi survolează şi zonele respective. În continuare au loc cursuri de pregătire cu Salvamontul, cât şi cu piloţii de elicopter, care fac instructaj cu schiorii despre condiţiile de zbor.
La sfârşit, practicanţii de heliski completează o fişă prin care declară că sunt de acord cu termenii şi condiţiile impuse de acest sport. Numai atunci cand se îndeplinesc toate aceste formalităţi ei sunt ridicaţi la punctul de plecare“, explică Apăvăloaie. Preţul orei de zbor este de o mie de euro. Pe zi, s