Care este miza conflictului dintre Israel si Hamas? Ceasul ticaie pentru Ehud Olmert, Ehud Barak sau Tzipi Livni odata cu apropierea alegerilor, iar toate actiunile diplomatice si declaratiile politice din ultimele sase luni sunt rezultatul unui plan meticulos, menit sa-i mentina la putere.
In primele opt zile de lupta impotriva Hamas, Israelul a dus conflictul pe calea aerului. Nici Hamas nu s-a lasat mai prejos si militarii sai au sperat ca rachetele lor vor ateriza in orasele care traiesc israelienii, vizand chiar o centrala nucleara.
Sambata seara, Israelul si-a modificat strategia si a hotarat sa aduca razboiul la usa Hamas cu ajutorul unei invazii terestre in Fasia Gaza.
In acest sens, liderii israelieni si-au asumat riscul de a repeta experienta dezastruoasa din Liban, din 2006, atunci cand au suferit o infrangere si au avut un numar mare de victime in incercarea de a combate gruparea Hezbollah.
In cazul unui esec in Fasia Gaza, actualii lideri se vor confrunta cu un esec la alegerile care urmeaza in mai putin de doua luni.
Pentru Hamas, atacurile israeliene taxeaza greu deciziile de pana acum ale gruparii, prin moartea civililor si a lipsei de siguranta. Liderii Hamas sunt bine vazuti in comunitatea din Gaza, ei fiind cei care asigurau securitatea cetatenilor, a cladirilor, a locuintelor, construind moschei si o universitate, care sunt toate parte a retelei sale in banda.
Analistii sustin ca scopul Hamas nu este acela de a castiga din punct de vedere militar ci mai degraba de a avea o victorie psihologica, in acelasi mod in care Hezbollah a stirbit din legitimitatea Libanului atat in interiorul sau, cat si in lumea araba, dupa razboiul din 2006.
Multi cred ca invazia terestra a Israelului ar putea da gruparii Hamas, superioara in privinta cunostintelor din teren a Fasiei Gaza,