Ministrul Economiei, Adriean Videanu, susţine că acest conflict nu ne va afecta pentru că dispunem de rezerve, atât în exploatare, cât şi înmagazinate
Ucraina nu a scăzut livră rile de gaz rusesc către România peste 30% din cauza disputei cu Federaţia Rusă, ci din cauza unor dificultăţi tehnice, susţin oficialii companiei Naftogaz, cea care asigură livrarea gazului rusesc spre ţara noastră.
„Au fost probleme tehnice în sistem... Există mai mult de o conductă, sunt mai multe direcţii. În consecinţă, trebuie să ştim care volume sunt destinate fiecărei destinaţii. Când nu înţelegem ceva, trebuie să calculăm. Este foarte complicat, de aceea pot exista astfel de probleme“, a declarat Valentyn Zemliansky, purtător de cuvânt al Naftogaz, citat de KievPost. Autorităţile de la Bucureşti au primit vineri o atenţionare din partea Gazprom, gigantul energetic de stat din Federaţia Rusă, conform căreia livările de gaze către România vor scădea cu 32% până pe data de 11 ianuarie.
Federaţia a anunţat vineri că Ucraina refuză să permită Rusiei livrarea volumelor de gaze naturale la care s-a angajat faţă de partenerii europeni în cursul zilei de sâmbătă, acuzând în acelaşi timp Kievul că “fură” din gazele care tranzitează Ucraina cu destinaţia Europa. Adriean Videanu, ministrul economiei, a declarat sâmbătă că România nu va avea nicio problemă privind asigurarea gazelor naturale necesare, în ciuda conflictului dintre Federaţia Rusă şi Ucraina, datorită rezervelor aflate în exploatare, dar şi a celor înmagazinate.
„Nu avem niciun fel de probleme, chiar dacă am primit comunicarea din partea dispeceratului balcanic al Gazprom legată de reducerea până în data de 11 ianuarie pe Isaccea cu 3,1 milioane de normal metri cubi gaze din 7,1 milioane de normal metri cubi. Avem atât rezerve de exploatare, cât şi înmagazinate“, a declarat el. Consumul mediu zil