Pe 10 decembrie 1989, pensionarul Ion Tache i-a turnat vin în pahar lui Ceauşescu şi i-a dat să mănânce azimă nedospită adusă în cojocul său. Sursa: Arhivă personală
Cu Ion Tache, fost pădurar, se poate împrieteni oricine. Vesel din fire, pensionarul în vârstă de 73 de ani a fost mai mult decât bucuros să povestească despre cum îl hrănea el pe Ceauşescu când venea la vânătoare la Albele, Teşila sau Ogarca, părţi componente ale Ocolului Silvic Ghimpaţi, jud. Giurgiu. „Din ’61 până în ’75, am fost angajat al Ocolului Silvic, iar între ’75 şi ’90 am fost şeful crescătoriei de fazani“, spune cu zâmbetul pe buze pensionarul.
Prin pădurile de la Ghimpaţi, Nicolae Ceauşescu vâna chiar şi de trei ori într-o iarnă, după cum povesteşte Ion Tache: „Pe 10 decembrie 1989, eu i-am dat să mănânce lui Ceauşescu, după ce venise la vânătoare. I-am turnat şi vin în pahar. Ceauşescu bea doar vin negru. Totul a ieşit ca la carte, iar la plecare ne-a felicitat şi ne-a mulţumit“.
Îi plăceau puii crocanţi
Vădit nemulţumit de situaţia actuală, Ion Tache spune că, pe atunci, disciplina era una puternică. Când sosea Ceauşescu împreună cu Biroul Politic Executiv, li se pregătea o vadră de vin negru şi zeci de pui de găină copţi în jăratic. Totul era arat, curăţat, strălucea: „De cu seară, ardeam un camion de lemne pentru a pregăti jăraticul necesar coacerii puilor. Lui Ceauşescu îi plăcea carnea crocantă. De aceea dobândisem o tehnică specială de a-i găti la jăratic, pe nişte ţepuşe din lemn“.
Tot dimineaţa devreme, odată cu friptura de pui, el îi pregătea primului vânător azimă nedospită şi i-o ducea într-un cojoc, pentru a putea fi mâncată caldă. De asemenea, Ceauşescu cerea şi mujdei de usturoi făcut după o reţetă ştiută doar de Ion Tache: „Imediat cum sosea, îl aşteptam cu vinul negru în cană de pământ, cu puii gătiţi şi cu muj