Amatorii sporturilor de iarnă şi cei care vor să se bucure de zăpadă, fără să-şi golească buzunarele, pot acum să se pregătească de plecare. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Din această săptămână, preţurile în staţiunile montane încep să scadă cu până la 30%- 50% faţă de perioada Sărbătorilor, ajungând la niveluri mai accesibile.
Reducerea este valabilă atât pentru hotelurile de la noi, cât şi pentru cele din străinătate şi se realizează treptat, în funcţie de fiecare unitate de cazare în parte. Astfel, dacă de Revelion, o zi la un hotel de patru stele din Sinaia costa în jur de 400 de lei, până la finele lunii va ajunge la 200 de lei. Tarifele scad şi în principalele destinaţii de iarnă externe. În Austria, de exemplu, tariful de 800 de euro ajunge la 600 de euro.
„Reducerea“ preţurilor este, de fapt, o revenire a tarifelor la cote apropiate de realitate. „De Sărbători, preţul includea şi mesele festive sau spectacolele“, explică Traian Bădulescu, purtător de cuvânt al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).
Hotelierii se tem că rămân fără clienţi
Aşa cum scumpirea s-a făcut „pe sărite“, nici scăderea nu este uniformă - hotelierii care au avut cele mai mari preţuri, au acum de altfel şi cele mai mari reduceri, cu ajutorul cărora speră să-i ademenească pe turişti şi în lunile următoare. Chiar dacă n-au dus lipsă de clienţi în perioada Revelionului, se anunţă vremuri grele: teambuildingurile şi trainingurile care ocupau spaţiile de cazare în timpul săptămânii au lipsit în octombrie şi în noiembrie, în condiţiile în care firmele şi-au redus bugetele pe fondul crizei. Hotelierii se tem acum că lucrurile se vor repeta şi în ianuarie şi februarie. „Turişti vor mai fi cel puţin până la mijlocul lunii, după ce basarabenii şi ruşii serbează aici Crăciunul şi Revelionul pe stil vechi. După aceea, s-ar mai p