Practicarea acestei discipline începe încă de la vârsta de 8 ani, iar cei mici sunt atent selecţionaţi de profesori. Micuţii iubesc şahul pentru că este un joc de strategie şi le dezvoltă gândirea şi spiritul de competiţie. Tactica poate fi schimbată de câteva ori pe meci, în funcţie de adversar. Şahul este o disciplină pe care multă lume o practică de plăcere. Fie că se fac partide în parcuri sau prin faţa blocului, acest sport nu este unul „la număr”, aşa cum multă lume crede acest lucru.
Selecţia începe încă din primele clase primare. Băieţii şi fetele, în vârstă de 8-10 ani, au multe de făcut până să ajungă la marea performanţă. Mai întâi, celor mici li se explică principiile fundamentale şi rolul fiecărei piese de pe tablă.
„Mulţi ne întreabă de ce sunt 64 de pătrăţele, de ce tura nu are aceleaşi caracteristici ca şi nebunul sau de ce regele nu poate câştiga de unul singur jocul.
Trebuie să le arătăm micuţilor înţelegere şi să-i facem să-şi dea seama de importanţa fiecărui element al acestei discipline”, ne-a declarat un oficial al federaţiei de specialitate.
Indiferent de stil, şahul îi atrage pe copii
Stilul de joc este şi acesta foarte diferit. Sunt diferite moduri de a juca un meci, fie că este vorba despre şahul rapid, blitz, sau de cel clasic.
„Îmi plac multe sporturi, însă m-a atras foarte mult să practic şahul. Implică multe elemente, ai nevoie de gândire rapidă şi de strategie. În funcţie de mutările adversarului trebuie să-ţi revizuieşti tactica pentru acest joc”, ne-a spus Mihai Micu, un practicant al acestui sport, în vârstă de 13 ani.
NU SE PERCEP TAXE PENTRU PREGĂTIRE
Dacă multe alte sporturi de echipă sau individuale, precum baschet, volei, handbal, tenis, nataţie sau atletism, implică achitarea unor taxe lunare pentru a face perform