Deşi afectate de scăderea livrărilor de gaze, România şi UE au ales să nu se implice în disputa bilaterală Rusia - Ucraina, preferând să solicite respectarea angajamentelor. Sursa: Reuters
Importurile de gaze din Rusia au crescut uşor ieri, cu câteva procente, după scăderea bruscă de sâmbătă, situaţie care s-ar putea repeta şi în următoarele zile, a declarat, pentru EVZ, directorul general al Transgaz, Ioan Rusu.
Anunţul oficialului român a venit după ce, vineri, compania rusă Gazprom anunţase că livrările de gaze către România vor scădea cu 32% săptămâna viitoare, pe fondul disputei cu Ucraina, ţara de tranzit pentru conductele care transportă gazul rusesc către Europa. Pentru un plus de confuzie, anunţul ruşilor a fost contrazis de cel al părţii ucrainene, care a precizat, prin compania de stat Naftogaz, că a reluat tranzitul de gaze către România la capacitate normală. „Reducerea temporară a tranzitului de gaze naturale către România a fost cauzată de dificultăţi tehnice“, a declarat, ieri, purtătorul de cuvânt al Naftogaz, citat de KievPost.
În vreme ce Moscova şi Kievul s-au acuzat reciproc pentru scăderea livrărilor de gaze naturale către Europa, care au mai afectat Ungaria, Polonia, Bulgaria şi Cehia, oficialii UE şi cei români au evitat să se implice în disputa bilaterală, mulţumindu-se să le solicite celor două părţi respectarea angajamentelor energetice.
Rezervele acoperă importul
Sâmbătă, după ce au constatat scăderea cu 32% a livrărilor din Rusia, oficialii români au asigurat că românii nu vor rămâne în frig în case. „Nu avem absolut niciun fel de problemă din această cauză, întrucât avem rezerve suficiente care să acopere consumul“, a precizat ministrul economiei, Adriean Videanu, după o şedinţă cu reprezentanţii Transgaz.
De altfel, planul pentru situaţii de urgenţă în aprovi