Cei ce n-au reuşit să-şi prelungească mandatele pot beneficia, timp de un trimestru, de indemnizaţia de parlamentar
Introducerea votului uninominal i-a adus pe unii dintre deputaţi şi senatori în ipostaza de şomeri. Dar românii n-au de ce să le plângă de milă, întrucât parlamentarii noştri au avut grijă să-şi asigure măcar o perioadă din punct de vedere financiar.
Schimbarea regimului politic din România a permis unor politicieni să renunţe la locul de muncă deţinut şi să devină de profesie „parlamentari". Numai că unora scrutinul electoral din 30 noiembrie 2007 le-a adus o „surpriză": porţile Palatului Parlamentului li s-au închis cel puţin până în 2012. Cariera de parlamentari le-a fost curmată de electorat, iar acum sunt puşi în situaţia fie de a reveni la locul de muncă părăsit de mult, fie de a-şi continua afacerile, fie de a-şi încropi o afacere... Orice ar decide, ei au posibilitatea de a profita de pe urma „activităţii" de parlamentar sub mai multe aspecte: multiplele şi diversele relaţii făcute în timp şi legile pe care le-au votat tocmai pentru a-şi uşura traiul.
Doar pe baza unei declaraţii pe propria răspundere, în care specifică faptul că nu au altă sursă de venit, foştii deputaţi şi senatori pot primi, timp de trei luni, o indemnizaţie de parlamentar.
Potrivit legii, trei luni de la expirarea mandatului, ei pot beneficia de indemnizaţia de parlamentar, adică 5.000 lei/lunar. E vorba, în total, de 15.000 de lei, bani pe care îi pot obţine pe baza unei simple declaraţii pe propria răspundere, din care să rezulte că nu au altă sursă de venit. Legea a fost votată de parlament în urmă cu doi ani.
Potenţiali beneficiari tomitani
Scrutinul din 30 noiembrie nu a mai permis revenirea în Parlament a unor politicieni de la malul mării. Electoratul le-a spus pas foştilor deputaţi Laurenţiu Mirone