Mii de români nu au curent, deşi guvernul Tăriceanu promisese că toate locuinţele vor fi racordate la reţeaua electrică în mandatul său. Sursa: Reuters
1 /.
Programul „Electrificare 2007- 2009“ era anunţat, în urmă cu doi ani, ca soluţia salvatoare care va aduce lumină în casele celor care încă citesc la opaiţ cu ulei, în România secolului al XXI-lea. În prezent, când deja programul trebuia să fi fost pus în aplicare şi să se apropie de un final fericit, constatăm că niciuna dintre locuinţele care sunt încă în beznă nu a fost racordată la reţeaua de electricitate cu ajutorul acestui proiect, care este un eşec total.
Asta deoarece guvernul nu a alocat nici măcar un leu în acest scop. În martie 2007, hotărârea de guvern care legifera programul arăta că, la data de 15 mai 2006, la nivelul ţării existau 67.738 de gospodării neelectrificate, din care 41.706 în zona arondată Electrica (Muntenia Nord, Muntenia Sud, Transilvania Nord, Transilvania Sud) şi 26.032 în cadrul operatorilor privaţi de distribuţie (Enel Banat şi Dobrogea, CEZ Oltenia şi E.ON Moldova).
Acelaşi act normativ arăta că investiţiile necesare racordării tuturor acestor gospodării se ridică la 479 de milioane de lei, costul unitar pentru o locuinţă fiind între 10.000 şi 240.000 de lei, în funcţie de amplasament. Astfel, pentru 2007 urma să fie alocată suma de 95 de milioane de lei, iar, în următorii doi ani, să fie utilizate câte 192 de milioane de lei.
Cu o mână s-a dat, cu alta s-a blocat
Reprezentanţii Unităţii de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) aduc argumente care să-i dezvinovăţească de responsabilitatea eşecului. „În anul 2007 nu a fost posibilă prevederea în bugetul de stat a sumelor corespunzătoare finanţării programului, această situaţie fiind cauzată de o serie de con