Pe 7 şi 26 ianuarie erau zilele de naştere ale cuplului Elena şi Nicolae Ceauşescu. Presa, în frunte cu „Scînteia“, vuia de articole omagiale. Ziarul „Adevărul“ continuă seria de articole consacrate împlinirii a 20 de ani de la răsturnarea comunismului în România. Înainte de 7 ianuarie, ziua de naştere a Elenei Ceauşescu, „Scînteia“ publica pe prima pagină articole ample, în care diverse persoane îşi exprimau opiniile despre soţia dictatorului.
Regula era ca omagiile să fie scrise de către persoane din conducerea Partidului Comunist. „Articolele nu erau scrise în totalitate de către persoanele semnatare. Nomenclaturiştii doar trimiteau materialele, dar forma şi mărimea finală a omagiilor o dădeau redactorii de la ziar, în funcţie de necesităţile editoriale.
„În prealabil, conducerea ziarului contacta anumite persoane de la partid, pe care le invitau să scrie”, susţine Ştefan Andrei, fost ministru de Externe al României în perioada comunistă. Acesta mai spune că, de obicei, se scriau mai multe articole pentru Elena Ceauşescu decât pentru dictator.
Campanii de presă omagiale
Romulus Căplescu, fost ziarist la Agerpres, susţine că omagiile erau cerute oamenilor din conducerea Comitetului Central pentru a arăta că Elena şi Nicolae Ceauşescu ar fi fost populari în rândurile partidului.
„Redacţiile făceau singure campaniile. De acum, era o regulă ca în apropierea zilelor de naştere ale dictatorilor, ziariştii să publice astfel de articole”, arată Romulus Căplescu.
Ziaristul spune că aceste campanii cu articole omagiale au debutat în anii ’70. „Erau parte a cultului personalităţii, când oamenii din structurile inferioare scriau articolele şi le semnau cu numele şefilor lor, Suzana Gâdea, de pildă”, mai spune Romulus Căplescu.
Efect mediatic nul
Mulţi spun c