Shpetim Nazarko, seful unei tipografii din Tirana (Albania), ingheata la primul semn al iernii. Nu numai prima pala de vint rece il face sa tremure, dar si teama in fata viitorului afacerii sale. „Anul trecut, criza energiei m-a adus in pragul falimentului”, spune el.
Odata ce apar temperaturile scazute in Albania, consumul de electricitate din tara creste. Sistemul insa nu poate face fata consumurilor suplimentare, rezultind frecvente intreruperi de curent.
Oameni de afaceri asemeni lui Nazarko trebuie sa apeleze la generatoare individuale daca vor sa aiba electricitate si sa le functioneze masinile. Dar utilizarea unui generator pe baza de motorina este foarte costisitoare. „Platesc constant 500 Euro pe luna pe facturile la electricitate”, explica Nazarko. „Dar cind curentul se opreste cite patru ore zilnic, ajung sa platesc in plus cu pina la 50 de euro pe zi pentru motorina”.
Criza de energie din Albania a inceput la sfirsitul anilor ’90, ca rezultat al lipsei investitiilor si al cresterii galopante a consumului. Nu este singura tara din Balcani care se confrunta cu aceasta situatie dificila: Kosovo si Macedonia au si ele dificultati in sectorul energetic.
Cresterea semnificativa a cererii a transformat toate tarile din regiune in importatori neti de electricitate, cu exceptia Romaniei si Bulgariei. Pentru a evita problemele din ce in ce mai mari care apar din cauza lipsei de energie, guvernele ar trebui sa investeasca mai multi bani in noi generatoare si in linii de inalta tensiune, dar le lipsesc fondurile pentru asa ceva.
Expertii spun ca singura solutie este sa creasca pretul la electricitate si sa faca accesibile capacitatile de transport ale energiei din regiune, alocind totodata bani pentru noi surse de electricitate. Dar teama lor este ca asa ceva nu se va intimpla, in primul rind din cauza ca guvern