Ieftinirea acţiunilor fără un fundament raţional a dat peste cap experienţa acumulată de brokeri şi investitori pe piaţa românească de capital. 2008 a demonstrat fragilitatea bursei de la Bucureşti. După ani buni de creşteri susţinute, investitorii au simţit pe propria piele ce înseamnă cu adevărat noţiunea de risc. În cele 250 de şedinţe câte a numărat anul 2008, capitalizarea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a pierdut peste 46%, adică nu mai puţin de 12,9 miliarde de euro. Au fost transferate acţiuni în valoare de 1,89 miliarde de euro, faţă de 4,15 miliarde de euro în 2007, deşi numărul emitenţilor pe piaţa principală a crescut cu nouă companii.
Statutul de piaţă emergentă a făcut, însă, ca bursa românească să încaseze din plin efectele climatului financiar internaţional nefavorabil, în ciuda creşterilor-record din economie. Astfel se face că în anul bursier care tocmai s-a încheiat, piaţa a scăzut, în medie, cu peste 70%, în timp ce acţiunile societăţilor de investiţii financiare (SIF) au devenit, din vedetele creşterilor bursiere, cele mai afectate de scăderi, cu o depreciere medie de 84,05%.
Locul patru în topul scăderilor regionale
Ce au avut de învăţat investitorii din experienţa unui an atât de dificil pentru piaţa românească de capital? În primul rând, noţiunea de risc. „În perioadele bune, când piaţa se înscrie pe un prelungit trend de creştere, riscul este perceput mai mult ca un termen abstract. Anul 2008 a avut, din păcate, meritul de a fi relevat pregnant, ceea ce produce materializarea riscului şi modul în care aşteptările investitorilor sunt modelate de astfel de evenimente”, explică Alin Brendea, vicepreşedintele Prime Transaction.
În al doilea rând, anul 2008 a arătat fragilitatea unei pieţe financiare insuficient dezvoltate şi care se bazează prea mult pe investitorii instituţionali străini