Ministerul Afacerilor Externe (MAE) şi-a exprimat ieri, într-un comunicat, „profunda îngrijorare“ privind escaladarea situaţiei din Gaza şi a afirmat „nevoia urgentă privind încetarea acţiunilor“ în zona de conflict. Sursa: Agerpres
În acelaşi timp, MAE a subliniat necesitatea asigurării condiţiilor care să permită accesul asistenţei umanitare în zona de conflict şi protejarea civililor.
Poziţia exprimată de România la o zi după declanşarea ofensivei terestre a Israelului în Fâşia Gaza coincide cu cea susţinută de ministrul de externe Cristian Diaconescu la reuniunea cu omologii săi din UE, pe 30 decembrie. Într-un comunicat dat publicităţii la momentul respectiv, MAE a subliniat „ataşamentul ferm exprimat consecvent de România faţă de principiul apelului exclusiv la mijloacele paşnice“ pentru rezolvarea problemelor din Orientul Mijlociu.
55 de români cer evacuarea
În paralel, în ciuda demersurilor autorităţilor de la Bucureşti, situaţia românilor din Gaza a rămas complicată. MAE a precizat că reprezentanţii Ambasadei de la Tel Aviv au luat legătura telefonic cu aproximativ 100 de cetăţeni români aflaţi în Gaza şi că, dintre aceştia, 55 - 14 femei, 5 bărbaţi şi 36 de copii - au solicitat asistenţă consulară pentru a părăsi zona. Alţi 9 cetăţeni palestinieni au solicitat, la rândul lor, sprijinul autorităţilor române.
Ieri-seară însă, niciunul dintre cei 55 nu primise aprobarea Israelului de a părăsi regiunea. MAE a subliniat de altfel, printr-un comunicat, că „ieşirea cetăţenilor din Fâşia Gaza va putea fi asigurată numai după obţinerea aprobării autorităţilor israeliene“. Situaţia a fost discutată şi ieri, la sediul ministerului, cu ambasadorul israelian David Oren.
Obţinerea aprobării israeliene este doar un pas spre evacuarea românilor. MAE mai are nevoie de cooperarea israeliană pentru a