La sfirsitul anului trecut, Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala a realizat un sondaj in rindul elevilor de clasa a VIII-a, in vederea centralizarii optiunilor pentru admiterea la liceu. In sondaj au fost inclusi 2.675 de elevi din municipiu si judet, din 65 de scoli. Dintre acestia 82% vor sa urmeze cursuri la liceu, cei mai multi orientindu-se catre filiera teoretica - 71%, 15% catre filiera tehnologica si 14% catre cea vocationala. Catre Scolile de Arte si Meserii (SAM) s-au orientat doar 16% din cei chestionati, doua treimi fiind din judet si o treime din municipiu. Cu toate acestea, planul de scolarizare prevede locuri la liceu doar pentru aproximativ 45% dintre elevii de clasa a VIII-a. Elevii au facut alegerea la sfatul rudelor si din cauza perspectivei financiare sau datorita apropierii de casa, acest ultim motiv fiind oferit de majoritatea celor din mediul rural. Elevii se consulta in luarea acestor decizii in primul rind cu parintii, apoi cu profesorii clasei si in al treilea rind cu dirigintele si cu colegii, prietenii.
In privinta optiunii elevilor pentru licee, pe primul loc se situeaza Colegiul "Murgoci", apoi urmeaza "Iorga", "Cerna", Colegiul "Balcescu", Colegiul "Ion Ghica" si Grupul Scolar "Ana Aslan".
In cadrul acestui sondaj au fost chestionati si elevii de la SAM, clasa a X-a, care au posibilitatea sa-si continue studiile la anul de completare si elevii de clasa a XI-a, care pot sa urmeze ultimele doua clase de liceu. Aproape 80% dintre cei chestionati vor sa-si continue studiile in domeniul in care s-au pregatit. Cele mai cautate domenii sint turismul si alimentatia, apoi urmeaza domeniul mecanic si comertul. Specializarile cele mai cautate sint cele de ospatar, comerciant marfuri alimentare, mecanic auto, agricultori, confectionar produse textile. Cei care nu doresc sa-si continue studiile o fac din lipsa