Rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR) se situau, la finele lunii decembrie, la 26,22 miliarde de euro, in scadere cu un miliard de euro fata de nivelul din luna anterioara. Potrivit datelor BNR, scaderea rezervelor a fost rezultatul evolutiei cursului euro fata de dolarul american si lira sterlina in perioada mentionata.
"Rezervele valutare ale BNR sunt constituite din active denominate in euro (63%), dolari SUA (32,55%), lire sterline (4%) si alte valute (0,45 %). Aprecierea euro fata de dolarul american si lira sterlina in luna decembrie 2008 a avut ca efect diminuarea valorii componentei in dolari si lire sterline a rezervei valutare, cu echivalentul a 974 milioane de euro", se arata intr-un comunicat al BNR.
In cursul lunii decembrie au avut loc intrari in valoare de 1,58 miliarde de euro in cadrul rezervei valutare, in vreme ce iesirile au totalizat 2,59 miliarde de euro.
Intrarile au reprezentat modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, operatiuni pe piata interbancara, venituri din administrarea rezervelor internationale.In acelasi timp, iesirile au reprezentat modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati din contul Comisiei Europene, operatiuni pe piata interbancara, plati de rate si dobanzi aferente datoriei publice externe directe si garantate de stat.
Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 2,04 miliarde de euro.
Rezervele internationale ale Romaniei, valute plus aur, au fost de 28.269 milioane de euro la finele anului trecut.
Platile scadente in luna ianuarie in contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Economiei si Finantelor, insumeaza 81 milioane de euro. Rezervele valutare ale B