2009, un an plin de competiţii europene şi mondiale, va fi marcat de construcţie, de scoaterea la suprafaţă a noi campioni
Anul 2009 este primul după Jocurile Olimpice de la Beijing, unde România a cucerit doar 8 medalii: 4 de aur, una de argint şi 3 de bronz. Un rezultat evident mai slab decît la ediţia de la Atena 2004, unde opt a fost doar numărul titlurilor olimpice obţinute de sportivii români.
Acum începe pregătirea noului ciclu olimpic. Ar fi un an de tranziţie în care medaliile nu vor conta foarte mult, dar descoperirea de noi talente şi formarea acestora vor fi prioritare. În 2009, puţine discipline se vor mai putea baza pe veteranii care le-au adus mereu trofee. La atletism au mai rămas Constantina Diţă, Nicoleta Grasu, aproape toate canotoarele care aveau cel puţin două medalii olimpice au renunţat la cariera sportivă, înotătoarea Camelia Potec nu e încă pregătită să se retragă, dar nici viaţă uşoară nu va avea.
Puţini sînt şi acei campioni care mai pot prinde o Olimpiadă: medaliata cu aur olimpic la judo, Alina Dumitru, vicecampioana de la Beijing, spadasina Ana Maria Brînză. Tiristul Alin Moldoveanu şi-a propus să recupereze ce a pierdut la JO, unde s-a clasat pe locul 4, iar triplusaltistul Marian Oprea îşi doreşte doar să se recupereze total după operaţia suferită la genunchi.
O situaţie inedită se găseşte la lotul feminin de gimnastică. O singură sportivă s-a retras după Olimpiada de la Beijing, respectiv campioana de la sol, Steliana Nistor, astfel că antrenorul Nicolae Forminte se poate baza în continuare pe experienţa celorlalte componente. Iar handbalul feminin, fără Luminiţa Huţupan, îşi va căuta în continuare medalia pierdută.
» ATLETISM
CE sală (6-8 martie, Torino)
Obiectiv: 1-2 medalii
Şanse: 50%
CM (15-23 august, Berlin)
Obiectiv: 1-2 medalii
Şans